De Bockbieren van de Bokkenwandeling 2014
Tijdens de Bokkenwandeling op 9 november 2014 is een prachtig rijtje Bockbieren van kleine Nederlandse brouwerijen te proeven. Bierkenner Bas Koster heeft een mooie selectie gemaakt. Tijdens de wandeling doet u zes van de negen deelnemende cafés aan via route A of B.
1e Winterbierfestival Leiden op 31 januari 2016 in Scheltema
Op zondagmiddag 31 januari 2016 organiseren ProKwadraat-Groepswijzer.nl en Bierproeverij op Eigen Wijze in Scheltema het allereerste Winterbierfestival Leiden. Een festival waar diverse winterse bieren van kleine Nederlandse brouwerijen geproefd kunnen worden....
Winterbierfestival 2023 uitverkocht
Het Winterbierfestival 2023 in Scheltema is uitverkocht.
Winterbierfestival Leiden 2023
Op zondag 29 januari 2023 vindt voor de zevende keer het Winterbierfestival plaats in Scheltema Leiden. Het karakteristiek gebouw wordt die middag omgetoverd tot een oergezellig café waarbij 12 kleine Nederlandse brouwers zich presenteren met winterse bieren.
Natte maar gezellige Bokkenwandeling
De Bokkenwandeling 2022 was nat maar gezellig.
Natte maar gezellige Singelbierwandeling 2022
Tijdens de Singelbierwandeling wandelden de deelnemers door het Leidse Singelpark en proefden in zes etablissementen een bier van een regionale brouwerij.
Bierwandeling Stadsganzenbord.nl
Een stad ontdekken met een avontuurlijke puzzeltocht en onderweg genieten van heerlijke bieren. Boek de Stadsganzenbord Bierwandeling Puzzeltocht Leiden.
Zomerse Zomerbierwandeling
Terugblik op een zomerse Zomerbierwandeling 2022.
Lentebierwandeling na twee jaar weer terug!
Terugblik op de gezellige 9e Lentebierwandeling.
9e Lentebierwandeling
Op 24 april 2022 wordt de negende Lentebierwandeling in Leiden gehouden. Een wandeling langs zes cafés in de Leidse binnenstad die allemaal een ander Lentebier van kleine Nederlandse brouwerijen op tap hebben.
Eerste Jeneverwandeling smakelijk geslaagd
Met een gezellige groep deelnemers was de 1e Jeneverwandeling een gezellig samenzijn waarbij zes gezellige kroegen werden bezocht.
Bockbier bestaat al sinds het jaar 1867. Het is een sterk ondergistend seizoenbier, met een alcoholpercentage van rond de 6,5 %. Er zijn enkele bovengistende bockbieren die een hoger alcoholpercentage dragen. De smaak is zoetig omdat er veel karamelmout in zit. Aan de mouterige smaak en de donkere, roodbruine kleur is een bockbier herkenbaar. Opvallend is dat bockbier sinds 1980 een van de zeer weinige biersoorten is die de pilsrevolutie van na de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Samen met Oud Bruin is bockbier het enige bier dat altijd is blijven bestaan naast het alom aanwezige pils. Waar komt bockbier vandaan? Uit Einbeck. Dit is een plaats in Duitsland. Het bier uit Einbeck stond altijd heel goed bekend en is overal nagemaakt. Sinds de 19e eeuw wordt dit bier ook in Nederland gebrouwen. Deze donkere variant lijkt niet veel meer op het oorspronkelijke bier uit Einbeck, maar de naam herinnert er natuurlijk nog wel aan. Bockbier heeft dus niets met een mannetjes-geit te maken al staat er wel veel een bok op het etiket van het bierflesje. Andere landen waar bockbier wordt gebrouwen zijn Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Ook in België worden enkele bockbieren gebrouwen maar deze zijn over het algemeen bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bockbiertraditie. Bockbier is een robijnrood, karamelachtig, licht-zoet bier dat in de herfst op de markt komt, te weten: altijd op de eerste maandag in oktober. Het is de enige, echt Nederlandse biertraditie waar vrijwel alle brouwerijen aan meedoen. Niets past zo goed in de herfst als een lekker, bitterzoet bockbier. Met bockbier kan men overigens ook erg lekker koken, zoals een stoofpot met rundvlees of met wild.
Pint-bockbierfestival
Wanneer men echt van bockbieren houdt is het aan te raden eens het PINT-bockbierfestival in Amsterdam (Beurs van Berlage) te bezoeken. Deze wordt elk jaar eind oktober gehouden. Daar zijn veelal kleine Nederlandse brouwers aanwezig. Dit is tevens een ideale gelegenheid om zich aan het grote plubliek te presenteren en dat doet men door eigenzinnige bieren te brouwen van o.a. tarwemout, rookmout en andere grondstoffen. De grootste en de kleinste brouwerijen verkopen hun bier dan van de tap. Dit bier is verkrijgbaar op de fles en sinds het begin van de jaren 1990 ook op fust. Verwar dit hersftbockbier niet met een Lentebock of Meibock. Dat zijn totaal andere bieren, veel lichter van kleur.
Meer info
E-mail: info@bierproeverij-opeigenwijze.nl, Website: www.bierproeverij-opeigenwijze.nl